Még tart a spárgaszezon! Egyik fő kedvencem, mindegy, fehér vagy zöld - bármikor jöhet frissen, de blansírozva-fagyasztva akár egész évben is. Miért kellene ezt a kalóriaszegény finomságot csak május-júniusban enni?
Most egy nagyon egyszerűen összeállítható, nem munkaigényes, de igazán finom ételt mutatok be, amit szombaton ebédre készítettem három fő részére, meg azután szerdán is 4 és fél főre...
Egy csomag zöldspárgát a szárvégeket letörve megmostam. Hat darab filézett csirkecombot... Itt megállnék egy szóra. Nagy segítség a háziasszonynak a boltban vásárolt filézett csirke felsőcomb, de érdemes alaposan átforgatni, kivágni a bennmaradt kemény, illetve zsíros részeket és utána alaposan megmosni.
A felsőcomb-filéket sózva, borsozva, egy kis zsenge fokhagymát rápréselve olajon átpirítottam mindkét oldalukon - ez volt az egyedüli dolog, ami elősütést igényelt, a többi már csak az összeállítás.
Kerámia sütőedényem aljára egy kis olajat csorgattam, amiben a húst pirítottam, erre jöttek a combok, megint egy kis só, bors, pár rozmaringlevélke aprítva és darabolt fokhagyma.
Néhány újrumplit meghámozva, felszeletelve a hús közé szórtam (de ez el is hagyható), majd jöhettek a zöldspárga-szálak.
Az öntethez 3 deci tejfölbe reszeltem 5 deka parmezánsajtot és a hús-spárga-krumpli egyvelegre öntöttem. Végezetül még reszeltem egy kis parmezánsajtot a tetejére is (mert abból nekem sosem elég).
60 percig sütöttem időzített sütéssel (tehát hideg sütővel indítottam). A teteje kissé megpirult, úgyhogy kevesebb is elég lehet - mindenesetre remekül megpuhult minden és az ízek jól összeértek (én meg közben meg tudtam járni a piacot is).
És itt a másik változat, újkrumpli nélkül. Érdemes mindkettőt kipróbálni, a siker garantált.